Slotbijeenkomst

Ontdek de impact van de scriptiewerkplaats in Den Haag Zuidwest

Afgelopen studiejaar hebben meer dan 500 gedreven studenten van Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Rotterdam kennis gemaakt met de cultuur en diversiteit van de wijken in Den Haag Zuidwest via de scriptiewerkplaats. Met als doel: een brug slaan tussen de praktijk, onderwijs, onderzoek en beleid. 

Workshop ethiekHet is een uitdaging voor studenten om met relevante, échte vraagstukken in Den Haag Zuidwest aan de slag te gaan voor hun onderzoek, oftewel scriptie. De scriptiewerkplaats Den Haag Zuidwest is een onderwijsplatform waar diverse masterstudenten van Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Rotterdam vanuit verschillende disciplines een onderzoek doen. Het onderzoek is gekoppeld aan praktijkgerichte uitdagingen aangeleverd door verschillende stakeholders in Den Haag Zuidwest zoals de gemeente Den Haag, lokale buurtprofessionals en bewoners. 

Onderwerpen
De scriptiewerkplaats verbindt de vraagstukken van bewoners, beleidsmedewerkers en wijkprofessionals aan onderzoeken van studenten. De verscheidenheid aan onderwerpen levert een divers beeld op van de wijken in Den Haag Zuidwest. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de complexe digitale infrastructuur van de gemeente Den Haag tot aan de relatie tussen duurzaamheid en buurtparticipatie. Kortom, de scriptiewerkplaats houdt zich bezig met actuele vraagstukken die buurtbewoners en wijkprofessionals aan het hart gaan.  

Maar de scriptiewerkplaats gaat verder dan alleen onderzoeken van individuele studenten. Uit de gesprekken met bewoners en wijkprofessionals komt naar voren dat sommige vraagstukken beter behandeld kunnen worden door een heel vak aan de universiteit. Masterstudenten worden geprikkeld om op creatieve wijze na te denken over de maatschappelijke uitdagingen in de wijken Den Haag Zuidwest. Hierbij is het belangrijk dat de studenten de vertaalslag maken van de theorie naar de praktijk. Het is belangrijk om niet alleen onderzoek in de wijk te doen, maar dat de resultaten ook worden teruggekoppeld aan de wijk. Zo is er een tentoonstelling gemaakt, maken studenten een communicatieproduct, en is er een slotbijeenkomst waar resultaten worden gepresenteerd en heeft de scriptiewerkplaats een eigen locatie in Moerwijk.  

Wil je het gemaakte werk van studenten terugzien of een vraagstuk aanleveren? Kijk dan op de website: scriptiewerkplaats-dhzw.nl   

Het belang van de buurtbewoners van Den Haag Zuidwest staat centraal. Daarom is de locatie in Moerwijk, Jan Luykenlaan 29, omgevormd tot een bruisende plek waar iedereen uit de buurt evenementen of activiteiten kan organiseren. Zo staat er in oktober een Herfstfeest in Moerwijk West op het programma. Sinds de oprichting van de scriptiewerkplaats twee jaar geleden is het onderwijsplatform een begrip in Den Haag Zuidwest. Samen met de stakeholders denken we proactief mee over de toekomst van Zuidwest en leren we studenten verder te kijken dan hun wetenschappelijke kennis en kunde. 

Nieuwsgierig naar het werk van deze gedreven studenten en heb je een warm hart voor de wijken in Den Haag Zuidwest, kom dan zeker naar de slotbijeenkomst op 6 september.