Zoals je al hebt kunnen zien bij het scriptie proces heeft de Scriptiewerkplaats 3 verschillende workshops, een Kick-Off meeting, Slotbijeenkomst, een communicatieproduct en een reflectieverslag. Hieronder zetten we de verschillende verplichte onderdelen van ons programma uiteen.
De 3 workshops die we hebben in ons programma zijn: Ethisch verantwoord onderzoek doen, Method Cafe en Wetenschapscommunicatie.
Workshop Ethiek
Het doel van de workshop Ethiek is na te denken over wat het inhoudt om ethisch verantwoord onderzoek te doen. Bij elke student de bewustwording creëren van de verantwoording die hij/zij heeft wanneer er onderzoek wordt gedaan, zowel bij kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethodes. Hier worden onder andere onderdelen als privacy beleid, data opslag, sensitieve onderwerpen, teruggeven aan je participanten behandeld in de workshop.
Rutger Schoenmakers, MSc student:
“Ethiek lijkt vaak iets heel logisch. Natuurlijk wil je degenen die jou belangeloos helpen met je scriptie niet kwetsen of beschadigen. Maar toch kan dat onbewust gebeuren. De workshop heeft me een beter inzicht gegeven in hoe je zorgvuldiger je onderzoek inricht en rekening houdt met onbedoelde negatieve effecten.”
Workshop Method Cafe
Het doel van de Method Cafe workshop is om jou (de student) te stimuleren andere onderzoeksmethodes dan enquêtes en semigestructureerd interviews te gebruiken voor je scriptie. Welke methodes werkt het beste voor jouw doelgroep? Je gaat in gesprek met verschillende experts die hun ervaringen delen. Onderzoekmethodieken zoals photo-voice, art-based workshops, focusgroepen et cetera komen aanbod.
Workshop Wetenschapscommunicatie
Het doel van de workshop Wetenschapscommunicatie is leren hoe je (delen van) je onderzoeksresultaten vertaalt naar een communicatieproduct voor een breder publiek dan alleen academici. Hoe deel je bijvoorbeeld je bevindingen met bewoners of participanten in Den Haag Zuidwest? We staan stil bij het doel, de doelgroep, het format en de kernboodschap van je communicatie.